Unen seurantaprojekti ensiviikon ajan

Unen määrä sekä etenkin laatu ovat erittäin tärkeitä elimistömme toiminnalle. Unessa elimistö palautuu rasituksesta ja vastustuskyky paranee. Tulevalla viikolla seuraamme urheilijoidemme yöunien määrää WODconnectissa. Uni vaikuttaa voimakkaasti myös hormonitoimintaan, joka säätelee elimistön toimintaa. Yleisesti ottaen, liikunta parantaa unen laatua.

Lyhyesti

• Palauttaa elimistön tasapainoa
• Lisää puolustuskykyä sairauksia ja tulehduksia vastaan
• Ylläpitää aineenvaihdunnan ja hormonitoiminnan tasapainoa
• Palauttaa psyykkisen energiatason
• Tunteiden käsittely helpottuu
• Muisti- ja oppimiskyky säilyy

13989440_10153756319546190_2127853395_n

Unen tarve vaihtelee yksilöllisesti, mutta normaalisti se on 7-8 tuntia. Vain erittäin harvat selviävät arjesta nukkumalla jatkuvasti alle 5 tuntia yössä.

Hyviä uneen liittyviä artikkeleita netissä:

Lihastohtorin blogi: Uni, fyysinen harjoittelu ja hormonitoiminta – Kettunen

Tikis: Uni vai treeni – kummasta kannattaa tinkiä?

Itselläni on yksi peukalosääntö: En treenaa jos yöunet jäävät alle 6 h. Niin käy harvoin tarkoituksella, mutta toisinaan unen saanti voi olla vaikeaa. Unettomuus voi kertoa myös omaa tarinaansa siitä, että palautumista ei ole tapahtunut ja elimistö käy ylikierroksilla vaikkapa edellisen illan treenin seurauksena. Yleensä liian vähillä yöunilla suoritettu treeni jää huonoksi ja loukkaantumisten riski on suurempi.

Seuraavan viikon seuraamme unen määrää ja laatua WODconnectin avulla. Kirjoita unen määrä ja laatu, voit halutessasi kertoa mikä vaikutti yöuneesi, mikä fiilis tänään jne jne. Voit tehdä seurantaa myös yksityisesti niin halutessasi. Jos unta on tullut tarpeeksi ja fiilis on hyvä, kaikki on hyvin ja mikäpä sen parempaa. Jos yöunet jäivät liian lyhyiksi, koita miettiä mikä siihen oli syynä, ja mitä voisit tehdä asian muuttamiseksi.

-Sanni